anmeldevoldtekt.no

Seksuelle overgrep mot barn og ungdom på internett

I dagens samfunn har barn og ungdom lett tilgang til sosiale medier og «nettgaming». Digitale overgrep er nå dessverre nesten like vanlige som fysiske overgrep.

Straffeloven § 299 fastsetter at den som «får et barn under 14 år til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv» kan straffes med fengsel i inntil 10 år. På samme måte straffes den som får et barn mellom 14 og 16 år til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv, jf. straffeloven § 302. Forsøk på å få barn/ ungdom til å begå seksuell omgang er også straffbart.

Hva som omfattes av begrepet seksuell omgang er ikke nærmere angitt i straffeloven. For noen kvalifiserte handlinger er dette imidlertid angitt i straffeloven § 300, hvor samleie og innføring av gjenstander i skjede og endetarmsåpning er angitt som kvalifiserte former for seksuell omgang. Masturbasjon regnes som seksuell omgang. «Fingring», hvor det føres en eller flere fingre inn i skjeden regnes også som seksuell omgang. Det samme gjelder stimulering av klitoris eller kjønnsleppene som medfører bevegelser.

Straffeloven § 299 og § 302 fastsetter at den som «får» barnet til å «utføre» kan straffes. Man opplever ofte i «internettsaker» at gjerningspersonen gir barnet lovnad om penger mot at barnet utfører seksuelle handlinger og oversender bilder/video/ snapchat osv. av dette til gjerningspersonen.

Dersom man ønsker å politianmelde en slik kontakt, vil barnet etter at politiet har tatt imot anmeldelsen måtte møte på Barnehuset for å forklare seg.

Vårt advokatkontor har god erfaring med å være bistandsadvokat for barn og ungdom som har vært utsatt for seksuelle overgrep begått over internett.

Del artikkel: